inhoud | concepten | cocreatie

Solitude: in het spoor van Barentsz

reis - tentoonstelling - publicaties

Scandinavië en Rusland

2013

In april 2013 reisden fotograaf Jeroen Toirkens en journaliste Petra Sjouwerman door de Barentsregio, in het hoge noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Na de reis volgden een tentoonstelling in het fotomuseum Lumière in Moskou, diverse reportages in o.a. dagblad Trouw en de grote publicatie, Solitude. In het kielzog van Willem Barentsz (Lannoo, 2013). Diederik Veerman van CoCreatives was de initiatiefnemer, producent en auteur binnen het Solitude-project. Solitude vond plaats in het kader van het bilaterale jaar Nederland-Rusland 2013 en werd mede mogelijk gemaakt dankzij financiering vanuit Dutch Culture.

Beelden: Jeroen Toirkens

De Barentsregio – bekend als de laatst overgebleven ‘wildernis’ in Europa – is genoemd naar de 16de eeuwse Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Tijdens zijn pogingen om een noordoostelijke passage naar China te ontdekken, raakte hij vast in het pakijs en Barentsz en zijn bemanning werden in 1598 gedwongen om te overwinteren op Nova Zembla.

Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman begonnen hun bijzondere reis van het westen naar het oosten in Bodø (Noorwegen) en eindigden in Moermansk (Rusland). Ze reisden ongeveer drieduizend kilometer per auto, boot, bus en sneeuwscooter. In het begin volgden ze de zogenaamde ‘Barentsweg’, later lieten ze zich sturen op basis van hun eigen ‘kompas’, gegidst door hun nieuwsgierigheid. In hun bagage zat een kopie van het dagboek van één van Barentsz’ bemanningsleden en ze ontdekten dat eenzaamheid, moed en vriendschap in het afgelegen gebied ook nu nog steeds een essentiële rol spelen.

Publicatie

Bekijk de publicatie van Solitude in Issuu.

Partners

Jeroen Toirkens

fotografie

Petra Sjouwerman

teksten

Marc Prüst

samensteller tentoon­stelling

Wout de Vinger

opmaak boek­publicatie

Paul van den Woerd

Russische vertalingen

Fotolab, Moskou

fotoprints

Lannoo

Uitgeverij

Dutch Culture

ondersteuning en partner

Sem Presser Foundation

ondersteuning

Visit Sweden (Amsterdam)

ondersteuning

Visit Finland (Rovaniemi and Saariselkä)

ondersteuning

Ambassade van Noorwegen (in Nederland)

ondersteuning

Ambassade van Zweden (in Nederland)

ondersteuning

Pers­aandacht

Fietsen in Utrecht is altijd dolle pret!

Kenmerken

Aanleiding
eigen initiatief
Rollen
initiatief­nemer
concept­ontwikkelaar
producent
onderzoeker-schrijver
Producten
concept
projectplan
(historische epiloog in) boek
tentoon­stelling
Inhoudelijke thema’s
mantelzorg
educatie