inhoud | concepten | cocreatie

Tegenpolen

expositie - publicatie - educatie

Zeeuws maritiem muZEEum

Vlissingen, Zeeland
Nederland
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Hoe maak je een onderwerp als de poolgebieden relevant voor bezoekers van een Zeeuws museum? Als gastconservator ben ik op zoek gegaan naar personen die - naast in het poolgebied te zijn geweest, ook een logische link met Zeeland hebben. In het kielzog en met behulp van (on)bekende provinciegenoten ontdekten de tentoonstellingsbezoekers de Noord- en Zuidpool. Van de zeeheld Michiel de Ruyter, die rond 1630 in het noordpoolgebied leerde varen, tot een Vlissingse café-uitbaatster die als toerist in 2007 Antarctica had bezocht. De hoofdpersonen fungeerden als gidsen in twee enorme, fascinerende en contrastrijke werelden. Zij brachten het grote, abstracte onderwerp dichtbij.
Foto’s: Pepijn van den Broeke
Daarnaast kon ik – dankzij veel vrijheid en vertrouwen van het muZEEum – audiovisueel experimenteren met een trailer, sprekende schilderijen in de expositie, en een ‘digital afterlife’ van de tentoonstelling. Leerzaam en inspirerend was ook de intensieve samenwerking met meer dan vijftien auteurs in de bijbehorende populairwetenschappelijke publicatie; Tegenpolen. Op expeditie naar contrastrijke poolgebieden (Walburg Pers, bol.com). Van de memoires van de laatste Nederlandse walvisvaarder tot de nieuwste onderzoeksbevindingen uit het poolgebied.

Trailer

Productie
Vladdie de Koning
Diederik Veerman
2008

1:32 min

Testimonial

Het resultaat was boven verwachting. Geen traditionele expositie, maar een expositie maar meerdere gelaagdheden, gebruik makend van diverse technieken en daarbij rekening houden met het publiek. Wat mij vooral deugd deed, waren de discussies met Diederik waaruit bleek dat de diverse concepten gestoeld waren op wetenschappelijke theorieën. Hij herkende (en dat maak ik maar zelden mee) de mogelijkheid om de theorie van de geschiedenis en didactiek te vertalen naar de praktijk. (..) De uitvoering, kwaliteit en uitstraling van deze expositie heeft bij professionele buitenstaanders reacties ontlokt over het vermoeden van een zeer ervaren tentoonstellingsbouwer.
Drs. W.I.M. Weber
(voormalig) directeur Zeeuws maritiem muZEEum, augustus 2008

Digitale tentoonstelling

Partners

Zeeuws maritiem muZEEum

opdrachtgever

Ruim 2

ruimtelijk vormgevers en tentoon­stellings­bouw

PieDesign

illustrator en tentoon­stellings­bouw

Aida

grafisch vormgever

Cheesehead Animations

animator (sprekende schilderijen)

Taeke Castelein

ontwerper logo en kaarten

Fotostudio 72

fotograaf

Vladdie de Koning

filmmaker

Walburg Pers

uitgever boek

Willem Barentsz Poolinstituut

wetenschappelijk sparringpartner

Henri Abbring en Maaike E. Claus

allround project­ondersteuners

Behind the scenes

Productie
Pieter Hoekstra
2009

2:46 min

Kenmerken

Aanleiding
in opdracht
Rollen
concept­ontwikkelaar
tentoon­stellings­maker
interviewer
auteur - redacteur
Producten
tentoon­stelling
publicatie
website
educatie
film
Inhoudelijke thema’s
poolgebieden
expedities
onderzoek
klimaat­verandering