inhoud | concepten | cocreatie

Zee op School

educatie - reis - werving

Azoren, Verenigde Staten, Bermuda en Nederland

2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017

Je grootste passie delen met de volgende generatie. Kapitein Jan Wind constateerde anno 2002 een teruglopende belangstelling van jongeren voor een carrière op zee. Om dit tij te keren startte kapitein Wind het educatieproject Zee op School. Geïnspireerd door de rijke, maritieme wereld ontwikkelde ik met een achttal collega Pabo-studenten van de Hogeschool Zeeland een uitgebreid maritiem educatieprogramma voor het basisonderwijs. Of de lessen nou vakoverstijgend waren of specifiek gericht op één vak, in al het materiaal (circa. 30 lessen) speelde het leven in en op zee de hoofdrol. In de pilotfase van Zee op School gingen tien Zeeuwse basisscholen met de ontwikkelde lessen aan de slag. Tot zover leuk, maar niet heel vernieuwend. Dat was de website echter wel….

Het spannende, bijzondere onderdeel van Zee op School was de Lida, het vrachtschip van kapitein Wind, dat letterlijk reeds alle wereldzeeën had bevaren. Wat de Lida ook vervoerde, waar ze ook was; elke dag gaf weer aanleiding voor nieuwe verhalen, nieuwe avonturen. Voor het Zee op School-project zouden ‘scheepsredacteuren’ meedraaien als bemanningslid én waren ze tevens aan boord voor het schrijven en delen van verhalen met het thuisfront.

De Lida was een uniek, drijvend verhalenplatform. Elke deelnemende school kon de dag beginnen met het positie van de Lida en het ontdekken van een nieuw dagboekverhaal. Samen met medestudent Vincent van der Veen had ik de eer om als eerste scheepsredacteur aan te monsteren op de Lida. Het werden zes onvergetelijke weken. Het schip vertrok uit Vlissingen en bracht ons via Engeland naar de Azoren en de Verenigde Staten. We zagen spookschepen en walvissen, we schreven over de pest in Middeleeuws Engeland, de Amerikaanse kustverdediging sinds 9/11 en twee Zeeuwen met zeeziekte… Na een week laden nabij Boston voeren we naar Bermuda waar we voor het project schreven over de beruchte Bermuda-driehoek, we spraken met Filipijnse scheepsmachinisten en we op zoek gingen naar armoede op het luxe belastingparadijs.

Website Zee op School

Eenmaal terug ben ik – in opdracht en in dienst van de Hogeschool Zeeland – aan de slag geweest als projectleider van Zee op School met als doel het project landelijk op te schalen. Naast steeds meer Zeeuwse basisscholen gingen nu ook scholen in Noord-Holland en Overijssel de belevenissen van kapitein Wind en zijn Lida volgen. In de vijf jaren daaropvolgend is Zee op School dankzij fantastische scheepsredacteuren en de kunde en passie van Jan Wind uitgegroeid tot een zeer bijzonder educatieproject.

Testimonial

Met Diederik kreeg Zee op School een talentvolle projectleider aan het roer. Dankzij zijn visie en neus voor kansen kon het project na een geslaagde pilot landelijk opgeschaald worden. Ik bewonder zijn communicatieve vaardigheden waardoor alle deelnemende partijen meegingen in de vaart der volkeren...
Vincent van der Veen
scheepsredacteur Zee op School

Partners

Jan Wind Shipping

initiatiefnemer

PABO, Hogeschool Zeeland

ontwikkeling educatief materiaal

Brains Unlimited

conceptualisering en website

Maritiem Instituut De Ruyter

advies

Kenmerken

Aanleiding
in opdracht
Rollen
educatief ontwerper
verhalenverteller
projectleider
Producten
educatief programma
verhalen
Inhoudelijke thema’s
maritiem
educatie